april april

I morse kom jag över en sån strålande positiv rubrik att mitt humör steg från tämligen Ior-igt till kristallklart Tiger. ÄNTLIGEN FRAMSTEG, ÄNTLIGEN HÄNDER DET, jublade jag, fast inombords. Rubriken jag pratar om är förstås Omfattande hen-reform på Svenska Yle, och det sjuka är att fastän jag var väl medveten om dagens aprilsilliga datum, så tyckte jag ämnet var så på tiden att det måste vara sant. I min iver läste jag inte alltför noggrant, det ska medges. Plus att jag tänkte såhär: Vilken seriös nyhetssajt driver med jämställdhet? Sen läste jag vidare, och jag insåg då ganska motsträvigt och mycket snopet att det förstås rörde sig om ett… eh… april-”skämt”.

Jag har svårt att se det lustiga i att driva med jämställdhetskampen överlag. Men det som känns extra giftigt är att fördomarna kring ordet hen späds på. Att klumpa ihop hen-förespråkandet med olika knep att så gott som möjligt könsneutralisera redaktörerna och presentera detta som ett tokroligt aprilskämt är både frustrerande och skadligt. Jag tycker artikeln uttrycker ett förlöjligande av genusfrågor och får det att verka som att Svenska Yle tar ställning på emot-sidan i hen-debatten. Genom att slå ihop könsneutrala pronomen med saker som antyder på att utplåna könen ges intrycket att de vore samma sak. Och sen avfärdas hela hopen som larv. Det gör jämställdhetskampen en rejäl otjänst, samt att det förstås är fullkomligt vilseledande och osant.

Det finns personer som är av den åsikten att ett könsneutralt pronomen, att kunna säga hen istället för ”han eller hon”, det vore toppen och praktiskt. Men det finns tyvärr också personer som tror att bakom ordet hen gömmer sig en diabolisk önskan att utplåna kön. Att införandet av ett könsneutralt pronomen ska på något vis, jag vet fan inte, beröva dem på deras könsidentitet eller något.

Det är synd att aprilskämtet för dem bekräftar deras missförstånd som inte bara välkänt och accepterat utan även helt korrekt.

Det finns personer som inte identifierar som varken han eller hon. Då vi vägrar dem en sådan liten sak som skulle göra varken dig eller mig någon skada, ett litet könsneutralt pronomen, det är ett förtryck. Jag tror att de flesta inte gör det på flit. Men det finns tyvärr också personer som är så satans egennyttiga och vidriga att de inte kan unna personer som är annorlunda än dem knappt ett kryddmått medmänsklig respekt och frihet att leva som sig själva, som de vill, som borde vara deras mänskliga rättighet.

Det är synd att aprilskämtet för dem bekräftar deras PISSFÖRSTÅND ffs som inte bara välkänt och accepterat utan även helt korrekt.

Tycker bara inte det är så himla roligt när ett skämt riktas till en grupp människor med klara privilegier och de får då skratta på underhundarnas bekostnad.

Aprilskämtet har försvarats med att punchlinen egentligen var de som gick på det, de som blev lurade samt arga och upprörda i kommentarerna. Jag tycker inte att det funkade så. När Svenska Yle sa ”April april!” så var det inte utan att säga ”Könsfrågor är ett skämt!”. Och de som innan var upprörda pustar ut, är kanske lite arga ännu, men sen sjunker det in. Och då skrattar de bäst och sist.

Och jag då? Tja, jag kan inte påstå att jag inte också känner mig lite lurad.

P.S. Eftersom ”Hen = HÖNA höhö”-kommentarerna har blomstrat upp igen (lite som ett eksem) så passar jag på att referera till ett tidigare inlägg, om nån vill veta vad jag tycker om sånt → Svenska ord vi borde skippa!
Annonser