bebisodling & människokultur

Angående rubriken så nej, jag odlar inte personligen någon bebis. Men jag har däremot kultiverat fram en krönika igen — Välkommen till rollspelet, baby. Det var en ovanligare upplevelse det här författandet i.o.m. att det började från en text som jag för varje genomläsning insåg mer och mer att jag faktiskt avskydde. Har varit så förbannat missnöjd med den. Sen började jag att ansa den ordentligt och ympade flera grenar tills jag blev mer och mer okej med den och till sist nöjd. Skönt att det kan gå den vägen också, även om jag är säker på att jag även denna gång — som alla andra gånger en av mina krönikor blivit publicerad alltså — skulle hitta flera saker som jag önskar att jag hade formulerat annorlunda om jag läste igenom den igen.

Tilläggstrivia: Ordet ”kultur” kommer från latinets cultura som betyder ungefär ‘bearbetning’, ‘odling’ och ‘bildning’. Jämför t.ex. med baktieriekultur (att föröka bakterier i ett laboratorium), agrikultur (jordbruk) eller hortikultur (läran om trädgårdsodling). Sånt gör mig mycket glad, när ords ursprung och mening och innebörd passar så bra överens, även när vi oftast tänker mera abstrakt då vi talar om ”kultur” idag. Men fasiken om jag inte är övertygad om att människans kultur är precis det vad det är, människokultur.

Annonser