vårt dagliga bröd giv oss idag

Förra veckan improviserades en maträtt som dessutom blev riktigt lyckad, så den ska naturligtvis spridas vidare. Den är lite som en fräsch pizza fast i smörgåsvariant, och det som gör den extra rolig är att brödet tillreds i stekpanna.

20150903_broed_001

Såhär gör du stekpannebrödet
  • Blanda 3 dl fullkornsvetemjöl2 dl fullkornskornmjöl, 1 tsk bakpulver och 1 tsk salt.
  • Tillsätt 1 dl turkisk yoghurt, 0,5 dl olja (själv använde jag rapsolja) och 2 tsk honung. Rör ihop så bra som möjligt.
  • Sen får du uppskatta hur mycket vätska som behövs till för att göra degen bearbetbar, börja med att hälla i ungefär 0,5 dl vatten och knåda ordentligt. Är degen för torr häller du i mera vatten, är den för blöt så får du sätta i mera mjöl istället. Det är bara att kompensera sig fram till en behaglig konsistens som går att kavla. (Det var så jag gjorde, så jag har tyvärr inga exakta måttangivelser.)
  • När degen är lagom torr och lagom blöt delar du den i bitar som du kavlar ut till tunna plättar. Av den mängd mjöl jag använde så blev det sex stycken tallriksstora bröd.
  • Stek bröden i stekpanna med smör. Kika på undersidan med jämna mellanrum och när de är gyllenbruna med lite mörkare fläckar kan du vända sida.

20150903_broed_002

Sen gör du så som du gör med en smörgås, d.v.s., sätter på sånt som du tycker är gott. Själv tänkte jag att vad det gäller smörgåsar så är uttrycket ‘less is more’ ej giltigt så jag valde att garnera med smör, gräslöks-crème bonjour, hårdkokt ägg (med örtsalt), rökt ost (Valios Kippari), paprika, plommontomat, fetaost, spenat, rucola och mangold. The more pålägg the merrier smaklöks, som det gamla talesättet lyder.

Annonser